Branddetectie, in welke branches is dit een must?

Branddetectie is altijd handig, maar een brandmeldinstallatie is lang niet altijd verplicht. In je eigen huis kun je vaak ervoor kiezen om louter je eigen zintuigen te vertrouwen wanneer het aankomt op het detecteren van brand, maar in veel zakelijke situaties of fabrieksinstallaties is dit niet genoeg: een brandmeldinstallatie is dan verplicht.

De wet

Wettelijk gezien is een brandmeldinstallatie verplicht in onoverzichtelijke situaties waarin de brand niet meteen zou kunnen worden opgemerkt, of wanneer een gebouw zodanig groot is dat het aanroepen van aanwezigen onvoldoende is om iedereen meteen op de hoogte te stellen van de aanwezige brand. Ook is een brandmeldinstallatie verplicht als de brandveiligheidsvoorzieningen niet zonder die brandmeldinstallatie kunnen functioneren. Zoals wel vaker het geval is, is deze wettelijke omschrijving niet ontzettend duidelijk en zeker niet bevredigend wanneer je het liefst gewoon een concrete lijst hebt van branches waarin branddetectie nodig is.

Industrie

Allereerst kan je wel wat branddetectie gebruiken wanneer je werkt in de industrie, in wat voor specifieke sector daarvan dan ook. Of je nou werkt met bouwmaterialen, chemische stoffen, consumentenproducten, metaal of kleding – er zal hoogstwaarschijnlijk een enorme mechaniek achter schuilgaan met een grote fabriek met vele verschillende ruimtes en allerlei soorten geluidsoverlast. Zo is de werkplaats van de industrie vaak zowel onoverzichtelijk als onmogelijk om iedereen aan te roepen.

Onderwijs

Ook voor het onderwijs geldt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je op een zodanig kleine onderwijsinstelling werkt dat het mogelijk zal zijn om brand direct op te merken en iedereen direct bij elkaar te roepen. De meeste onderwijsinstituten, zoals basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten hebben vele verschillende klaslokalen of zelfs collegezalen waar in totaal vele honderden leerlingen bij elkaar zijn. Ook dit kan een onoverzichtelijke situatie opleveren als er geen gebruik wordt gemaakt van branddetectie en een brandmeldinstallatie.

Cultuur

Tot slot is ook de cultuurbranche er een waarin branddetectie aan te raden is. Deze evenementen voldoen vrijwel altijd aan de omstandigheden waaronder een brandmeldinstallatie verplicht is. Veel culturele evenementen zijn grote evenementen met een internationaal publiek, dat je niet op dat moment zelf zo snel gewaarschuwd krijgt; dan is het fijner wanneer je een universele pieptoon hebt die ieder mens direct alarmeert, ongeacht taal of achtergrond.